Kategorier
Alternativet (Ø) Partihop

Kåre Traberg Smidt skifter fra Alternativet til Fremad

Analyse af Mathias Schwartz Kirkegaard

Kåre Traberg Smidt er tidligere kandidat for Venstre, skiftede så til Alternativet – og er nu skiftet til Partiet FREMAD.

Ved kommunalvalget i 2017 blev han valgt ind i Københavns Borgerrepræsentation, der derved nu har en repræsentant for Partiet FREMAD.

Når en politiker skifter parti, kan der være flere forskellige årsager i spil – eller en kombination. Det kan være partiet har udviklet sig i en for politikeren forkert retning, det kan være politikeren selv, der har udviklet sig, det kan være personlige konflikter eller det kan være en ydre omstændighed, der har ændret forudsætningerne. Eksempelvis vil der nødvendigvis være en “politik før coronakrisen 2020” og en “politik efter coronakrisen 2020”, og det kan være en ‘game changer’ for politikeren, der derfor skifter parti.

I gennemgangen af argumenterne for partihoppet, står det klart, at for Kåre Traberg Smidt er det ikke ham selv, der har rykket sig – men derimod har han selv altid tilhørt “det gamle Venstre”, som han nu ser en genkomst af i Partiet FREMAD. Han skriver selv på Facebook, at ham og Alternativet er vokset fra hinanden, men det er tydeligst i dette citat fra Berlingske, som han også selv refererer til på Facebook:

“Så det er absolut ikke Alternativets ideologi eller politik, jeg ikke bryder mig om. Det er mere det, at jeg er en gammel, socialliberal værdikriger, og pludselig dukker det her parti op, som repræsenterer det gamle Venstre. Det, der før i tiden handlede om frihedsidealer, borgerens grundlæggende, individuelle rettigheder, gennemsigtighed i offentlighedsloven og hele grundtanken om, at du er din egen lykkes smed, men med et socialt aspekt. Det så jeg jo også som en del af Alternativet, da det kom. Men det har stået voldsomt meget i skyggen af den meget vigtige grønne omstilling.”

Kåre Traberg Smidt henviser også til kriserne i Alternativet, men på trods af 1) at han henviser til de forskellige politiske synspunkter og 2) han henviser til kriserne i partiet, så hævder han alligevel, at det ikke er et fravalg af Alternativet men et tilvalg af det nye parti. Han skriver også: “Jeg vil dog fortsat kæmpe for den politik jeg gik til valg på.”

Disse to citater kan eksempelvis forekomme svære at forene:

  1. “Det er ikke et fravalg af Alternativet – det er et tilvalg af Fremad. Det vil jeg sige som det første”. Alternativet har repræsenteret en kamp for den grønne omstilling, som jeg håber, at de vil fortsætte med fremadrettet” (han citerer på Facebook interview fra Berlingske)
  2. “Jeg havde også ønsket, at det havde udviklet sig anderledes. Alternativet er blot ikke længere det parti som jeg meldte mig ind i. Jeg har ikke lyst til at sige mere end det, da jeg hellere vil se fremad” (citat fra efterfølgende afsnit i Facebookopslag)

Sætter man de to citater overfor hinanden, så er det svært at påstå, at det ikke OGSÅ er et fravalg af Alternativet.

Andre partihoppere har henvist til deres egen personlige politiske udvikling, som argument for tilvalget af et andet parti, men udmeldingen fra Kåre Traberg Smidt har ikke sådanne overvejelser. Det kan være, sådan nogle overvejelser kommer for dagen senere, for Kåre Traberg Smidt må have gjort sig nogle overvejelser om, hvordan det er at gå fra borgerlig blok, til rød blok – og nu tilbage til blå blok igen.