Efter Uffe Elbæk, Sikandar Siddique og Susanne Zimmer forlod Alternativet og blev løsgængere i Folketinget, dannede de samarbejdsgruppen Frie Grønne Stemmer, der blev deres fælles gruppe på Christiansborg. Nu har de så formelt stiftet partiet Frie Grønne, Danmarks Nye Venstrefløjsparti, sammen med Niko Grünfeld, der blev valgt ind i Københavns Borgerrepræsentation – også for Alternativet.
De forlod altså et grønt venstrefløjsparti for at stifte et grønt venstrefløjsparti. Som Uffe Elbæk skrev i sit afskedsbrev, og i sit opfølgende afskedsbrev, så handlede afskeden med Alternativet primært om personkonflikter og organisatorisk kaos – mere end egentlig politisk uenighed.
Der er dog en forskel mellem Alternativet og Frie Grønne i forhold til strategi, ifølge partiets leder Sikandar Siddique: Jeg er ikke over nat blevet et andet menneske. Men vi tager det bedste med og husker på, “hvad har vi lært?”, siger han på pressemødet ifølge DR. Herefter henviser han til, at det nye parti ikke vil gå på kompromis, men derimod hellere vil stå uden for aftaler. Omvendt blev den nye leder af Alternativet, Josephine Fock, valgt på en strategi om at søge indflydelse – og dermed kompromisser.
Når jeg gennemgår begrundelser for partihop, så er der en tjekliste, jeg kigger efter: Nogle gange har politikeren selv flyttet sig politisk, andre gange har det gamle parti flyttet sig, andre gange er politikeren skiftet til et parti, efter “det modtagende parti” har flyttet sig (eller er opstået). I dette tilfælde handler partihoppene tilsyneladende mest om, at partiet Alternativet ikke var lykkedes på det organisatoriske plan – af forskellige årsager. Politisk set er det langt hen af vejen “hop på stedet” for de tre folketingsmedlemmer samt medlemmet af Københavns Borgerrepræsentation.
Nu har vi så Alternativet, Frie Grønne og Veganerpartiet, og René Gades ‘Lykkepartiet’, der på forskellige måder alle forsøger at vinde stemmer med overlappende dagsordener. På den måde minder det om splittelsen på den yderste venstrefløj før Enhedslistens stiftelse, hvor en hel række af socialistiske partier var enige om at indføre det klasseløse samfund – men fuldstændigt uenige om detaljerne, hvorved deres samlede repræsentation i Folketinget blev sparsom.