Skrevet af Mathias Schwartz Kirkegaard
Efter 26 år som byrådsmedlem for Socialdemokratiet skiftede Ango Winther i november 2020 til Det Konservative Folkeparti. Det skete efter en stribe konflikter mellem Ango Winther og resten af Socialdemokratiet i forbindelse med en stribe byggesager.
Ifølge en artikel i Jyllandsposten, der blandt andet er refereret til i Danske Kommuner, så kan Ango Winther ikke længere genkende de værdier, der er i Socialdemokratiet i Aarhus.
I en pressemeddelelse uddyber Ango Winther ifølge Randers Amtsavis:
“Måden, partiet agerer på, har ændret sig de seneste år. Jeg føler, at jeg er den samme. Det er partiet, der har forandret sig. […] Nogen siger, man bliver mere borgerlig med alderen, og det kan der være noget om, men jeg er nået dertil, at jeg også ser det som valget mellem en stabil og klar konservativ linje overfor et socialdemokrati, som jeg på det seneste ikke længere helt ved, hvor jeg har, og som i flere afgørende sager er vendt om på en tallerken, og som mere og mere læner sig mere til venstre – og som jeg ikke længere kan se mig selv i.”
I pressemeddelelsen skriver han også: “For mig har der aldrig været langt fra Socialdemokrat til Socialkonservativ på de områder der er vigtige for mig – der hvor man har blik for værdien af fællesskabet og vores velfærd, ansvaret for de kommende generationer, omsorgen for de ældre og de svageste, og samtidig giver frihed til virkelyst og har fokus på erhvervsliv og arbejdspladser – og så betyder værdier som ordentlighed og respekt rigtig meget for mig.”
Når jeg analyserer begrundelserne, så er der både elementer af “jeg har ændret mig” og “partiet har ændret sig”, hvilket sammenlagt har resulteret i partiskiftet. Der har været en forhistorie med konflikter om byggesager, men efter 26 år i byrådet, må man ikke formode, at Ango Winther har været uvidende om, hvad generelt er (eller tidligere har været) socialdemokratisk politik på området. Det styrker forklaringen om, at enten politikeren, partiet eller begge har bevæget sig væk fra hinanden.
I landspolitik ser vi sjældent, at der er “partihop” fra Socialdemokraterne til Det Konservative Folkeparti, men i det kommunale realpolitiske maskinrum er de to partier knap så langt fra hinanden, hvilket også betyder, at de oftere samarbejder og konstituerer sig sammen – afhængigt af kommunens historie og politiske kultur.